V hlavní roli zdraví a prevence!

Už podruhé jsme veřejnosti na Karláku nabídli vyšetření v mobilních ordinacích. Akce proběhla 12. září a zájem byl velký, přišly stovky lidí.

O tom, že lidé začínají na preventivní vyšetření slyšet, svědčí účast na řadě akcí, které se objevují napříč Prahou. I my ve VFN jsme se už podruhé připojili a zopakovali jsme Den zdraví na Karláku (vloni Den prevence, ale obsah se nelišil). I přes povodňové nebezpečí a nepříznivou předpověď počasí se akce setkala s velkým zájmem. Už před zahájením stála před stanem pro vyšetření mateřských znamének fronta lidí. Letos jsme ke klasickým vyšetřením (hladina cukru v krvi, krevní tlak, kapacita plic, gynekologická poradna, měření tělesného tuku…) přidali ukázky první pomoci a resuscitace pod vedením našeho záchranáře Alana Mejstříka a prohlídku sanitky. K akci se připojil i Státní zdravotní ústav, jehož zaměstnanci nabídli pohled na svět alkoholovými brýlemi či ukazovali, jak si samovyšetřit prsa a varlata. Záštitu nad Dnem zdraví převzal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, starosta městské části Praha 2 Jan Korseska a náměstkyně primátora hl. města Prahy Alexandra Udženija. Ta se nemohla osobně zúčastnit, protože zasedala v povodňové komisi.
Odpolednem provázela herečka a moderátorka Michaela Maurerová, k pohodě vyhrával DJ Jan Císař. Na pódiu se střídali odborníci z jednotlivých stanovišť, kteří seznamovali návštěvníky se svými obory. Odpoledne jsme si užili a věříme, že naší návštěvníci také. A ještě udělali něco pro své zdraví!