Jaké změny pro zaměstnance VFN přinesla nová norma pro pracovní prohlídky?

Odpovídá primář Kliniky pracovního lékařství VFN MUDr. Jiří Lešovský

Hovoříme o nejnovější verzi pracovního postupu při organizaci a provádění pracovnělékařských prohlídek (PP-VFN-072) ve VFN. Nová, šestá verze pracovního postupu reaguje na novelizaci legislativy v dané záležitosti a upravuje organizaci prohlídek v podmínkách VFN. Podstatné jsou tři zásadní změny:

1. Pracovníci vykonávající pro VFN práci zařazenou do kategorie 1 již nebudou po dobu trvání svého pracovního poměru muset absolvovat periodické pracovnělékařské prohlídky. Zároveň   budou moci před nástupem do VFN absolvovat vstupní prohlídku u svého registrujícího praktického lékaře a k nástupu pouze dodají jím potvrzený posudek o zdravotní způsobilosti k práci na formuláři VFN.

2. Veškeré pracovnělékařské prohlídky (vstupní, periodické, mimořádné, výstupní) pro všechny pracovníky VFN provádí od 1. 4. 2023 Klinika pracovního lékařství.

3. Pracovníci vykonávající pro VFN práci zařazenou do kategorie 2, kteří přitom nejsou pracovníky pravidelně pracujícími v noci ani nejsou vystaveni žádnému z tzv. profesních rizik, jak je definuje legislativa, budou vysíláni na periodické pracovnělékařské prohlídky 1x za 4 roky, bez ohledu na kalendářní věk.

Ostatní zažité postupy v organizaci prohlídek a možnost a někdy i povinnost provedení mimořádné pracovnělékařské prohlídky zůstávají beze změn. V této souvislosti připomínám, že legislativa pohlíží na každého zaměstnance, u něhož nelze kdykoliv doložit platný posudek o zdravotní způsobilosti k dané práci, jako na zdravotně nezpůsobilého. Takový zaměstnanec, z pohledu práva, nesmí pro zaměstnavatele danou práci vykonávat a vlastně nemá na pracovišti co dělat. A jelikož čert nikdy nespí, reálně se setkáváme se situacemi, kdy se takovému pracovníkovi zrovna stane třeba pracovní úraz. Pak vznikají situace velmi nepříjemné pro všechny.