Krádeže v nemocnici. Co dělat v takové situaci? Rady pro zaměstnance

Důležité je, aby každý zaměstnanec věděl, jak správně postupovat v případě krádeže, vloupání či poškození osobního nebo nemocničního majetku. Vedoucí Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti VFN Mgr. Libor Strkáč nabízí čtyři jednoduché kroky, které byste měli dodržet, pokud si chcete uchránit majetek nebo k takové události dojde v prostorách nemocnice.

Okamžitě informujte vedení

Pokud zjistíte, že došlo ke škodě na majetku VFN, zaměstnanců, pacientů či dalších osob ve VFN (ztráta, poškození, odcizení, havárie apod.), neprodleně informujte svého přímého nadřízeného nebo vedoucího oddělení, který je povinen skutečnost zaznamenat jako „Nežádoucí událost“ na intranetu. Na stránkách pro zadání nežádoucí události je také dostupný návod na zadávání incidentu, který vám poskytne další užitečné informace a pokyn.

Zadejte oznámení Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti 

Veškeré bezpečnostní incidenty hlaste zaměstnancům Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti, kteří jsou vám k dispozici v běžné pracovní době. Při hlášení ztráty nebo krádeže uveďte detailní popis odcizených věcí včetně časového rámce a místa, kde jste věci naposledy viděli. Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti je připraven poskytnout podporu a v případě potřeby zkontrolovat a zajistit záznamy z kamerového systému, které mohou napomoci Policii ČR při vyšetřován

Nahlaste incident na policii

V případě krádeže, vloupání nebo poškození majetku VFN je nutné incident neprodleně hlásit Policii ČR. Pokud dojde k závažnější škodě na osobním majetku, jako je například odcizení osobních dokladů, větší finanční hotovosti, elektroniky a dalších cenností, také doporučujeme neprodleně podat oznámení na Policii ČR.

Zabezpečte si osobní věci a předvídejte

Každý zaměstnanec je povinen jednat a konat způsobem, který předchází vzniku nežádoucí události. Nezapomínejte na prevenci a důsledné zabezpečení svých věcí. Apelujeme na zaměstnance, aby vždy uzamykali dveře kanceláří, šaten, skladů a dalších prostor, když je opouští. Kontrolujte prostory, aby nezůstaly žádné nezamčené dveře. Před odchodem zkontrolujte uzamčené skříňky. Pokud uzamykatelné skříňky nejsou k dispozici, uložte své cennosti na místě, které je pro ostatní těžko přístupné. Vyhněte se zanechání osobních věcí na viditelných místech, jako jsou například pracovní stoly. Snažte se minimalizovat cennosti, které si přinášíte do práce. Pokud není nutné mít s sebou například větší obnos peněz nebo cenné šperky, neberte je.

Pokud si nebudete jistí správným postupem nebo budete potřebovat další informace, neváhejte se obrátit na naše oddělení. Rádi vám poskytneme veškeré potřebné rady a podporu.

Mgr. Libor Strkáč