Když se radost z těhotenství promění v boj o život

Desítky těhotných a rodiček v ČR ročně ohrožují vysoce závažné stavy spojené se selháváním životně důležitých orgánů. Jejich záludnost spočívá v tom, že se objeví náhle, z naprostého zdraví a velice rychle. Své o tom ví šestatřicetiletá Petra.

Když se Petra s partnerem rozhodli, že budou mít dítě, všechno probíhalo naprosto bez problémů. Přirozené otěhotnění i gravidita. Pravidelné preventivní prohlídky v těhotenské poradně nenaznačovaly žádná rizika, snad jen trochu zvýšený cukr nalačno, kvůli němuž chodila Petra do diabetologické poradny. Ve 33. týdnu těhotenství navštívila dopoledne gynekologa, který ji vybavil předávací zprávou do následné péče v porodnici. V podvečer dobíhala autobus, začalo ji píchat vpravo pod žebrem. Po hodině se stav zhoršoval, zvracela, tak ji maminka odvezla do kladenské nemocnice. Okamžitě po příjezdu jí provedli akutní císařský řez kvůli odlučující se placentě. Probudila se druhý den na JIP KARIM VFN po dvou operacích. Tady strávila 14 dní, protože jí náhle selhaly orgány. Dostávala krevní transfúze, aby jí vyčistili krev, docházela na Nefrologickou kliniku VFN na dialýzu, dodnes musí podstupovat cílenou biologickou léčbu. Ta potrvá zřejmě ještě půl roku. S dcerou Eliškou se viděla poprvé 16. prosince loňského roku na gynekologicko-porodnické klinice, kam ji převezli z KARIMu. Od té doby jsou spolu, Petra zvládá péči o dceru a je šťastná, že se dostala včas do péče naší nemocnice, kde jí zachránili život.

Často naprosto fatální stav
Toto onemocnění nepatří mezi časté patologie těhotenství, proto se s ním řada gynekologů a porodníků nemusí v profesním životě vůbec setkat. Problém je, že pokud se rychle nezvolí správná léčba, pacientky nemusí přežít. Úmrtnost onemocnění je 80 procent. Ve VFN zjistili možnou příčinu onemocnění a našli řešení. Své zkušenosti chtějí předávat kolegům v rámci celé ČR.
Pro toto závažné onemocnění se užívá širší název Trombotické mikroangiopatie. Pokud se žena s onemocněním neléčí, dosahuje úmrtnost 80 procent. Teprve v poslední době bylo onemocnění lépe popsáno, výrazně se změnila léčba a díky tomu se významně zvýšily šance rodiček nejen na přežití. „Léčba spočívá především v podávání vysokých dávek krevní plazmy, což ve výsledku vede k obměně této tekuté složky krve. Postup se nazývá plazmaferéza. Další součást péče je hemodialýza, tedy podpora funkce ledvin či podání biologické léčby, která je cíleně zaměřena na blokádu neadekvátně reagující vrozené imunity ženy,“ uvádí prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., vedoucí lékařka Kliniky nefrologie VFN a 1. LF UK.

Okamžitě řešit netypické závažné obtíže těhotných
Onemocnění svým charakterem nezapadá do „kolonky“ častých patologií těhotenství, a proto se s ním celá řada lékařů během svého profesního života nemusí setkat vůbec nebo jen velmi vzácně. Problém nastává, pokud se poměrně záhy nezvolí adekvátní léčba. Většina pacientek totiž nepřežije. Proto je nesmírně důležité, aby lékaři ze kteréhokoliv pracoviště v České republice velmi pečlivě sledovali jakékoliv neobvyklé, ale závažné stesky těhotných v průběhu těhotenství nebo při porodu. A v případě, že se u nich objeví rychlý rozvoj netypických projevů selhávání orgánů, měli by okamžitě kontaktovat buď Perinatologické centrum Gynekologicko-porodnické kliniky (GPK) VFN a 1. LF UK Praha nebo Gynekologicko-porodnickou kliniku Fakultní nemocnice Ostrava. „Trombotická mikroangiopatie zahrnuje širokou skupinu diagnóz, ale pro všechny je typický rychlý pokles červených krvinek a krevních destiček v plazmě a poškození výstelky cév. V důsledku toho může dojít k poruše prokrvení důležitých orgánů, především jater a ledvin, případně k poškození mozku,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Koucký, Ph.D., vedoucí Perinatologického centra GPK VFN a 1. LF UK a dodává: „Tyto poruchy nemají často popsanou přesnou příčinu, ale předpokládáme, že za nimi mohou stát skryté chyby v imunitě nebo genetické odchylky, které se právě těhotenstvím odmaskují.“ V případě, že se potvrdí podezření na skupinu diagnóz Trombotické mikroangiopatie, je třeba ženu převézt okamžitě na pracoviště se zkušeností s léčbou těchto stavů. V takových případech jde skutečně o dny, eventuálně o hodiny a hrozí bezprostřední ohrožení života ženy i dítěte.

Urgentní ukončení těhotenství ve 28. a 33. týdnu těhotenství
Jak důležitou roli hraje v těchto případech čas dokládají dva případy mladých žen, které v rychlém sledu měli v péči lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK Praha na konci uplynulého roku. „Obě dosud zcela zdravé ženy byly na naše pracoviště odeslány ve velmi rychle nastalém kritickém zdravotním stavu, který se rozvinul v těhotenství nebo těsně po porodu. V obou případech se podařilo jejich život zachránit a obě se již doma starají o své nedávno narozené děti. Záchrana jejich života je výsledkem spolupráce výjimečného mezioborového týmu Všeobecné fakultní nemocnice, který se skládá z porodníků, neonatologů, nefrologů, hematologů a lékařů intenzivní péče,“ uzavírá prof. MUDr. David Cibula, CSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK. Důležitá je ale podle lékařů z VFN také ostražitost lékařů v nemocnicích, kteří neváhali a obě ženy odeslali na kliniku VFN včas.