Jaké novinky chystá Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN? Připravte se na evakuaci!

Do konce roku plánuje Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN ve spolupráci s Hasičkou záchrannou službou hl. m. Prahy zrealizovat evakuační cvičení, které má ověřit připravenost a schopnost našich zaměstnanců reagovat na vzniklou situaci při vyhlášení požárního poplachu. „Nejen pro naši nemocnici, ale i pro HZS jsou takováto cvičení velkým přínosem, jelikož si obě strany vyzkouší vzájemnou spolupráci a HZS si zároveň prověří přístupnost únikových cest, nástupních ploch anebo technické a ochranné prostředky. Při nácviku chceme mimo jiné vyzkoušet evakuační pomůcky, jakými jsou evakuační podložky nebo transportní evakuační křesla i jiné prostředky, které pomáhají zlepšit dovednosti a vlastní koordinaci evakuace, například rozlišovací vesty,“ uvedl Mgr. Libor Strkáč z Útvaru bezpečnosti a krizové připravenosti VFN. 

Ještě v letošním roce nás podle Libora Strkáče neminou ani dvě další cvičení, která se budou týkat aktivace trauma plánu. Ten bude zaměřený primárně na komunikaci mezi klinikami a prověření dosažitelnosti všech aktivovaných osob, jež mají být povolány v rámci vyhlášení prvního stupně. Mimo nácviku cvičení nebo materiálního vybavení Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN připravil také vzdělávací materiály ve formě brožur, které chystá vydávat v nejbližších dnech. Brožury budou obsahovat stručné informace a praktické rady, jak reagovat v situaci, kdy se na svém pracovišti setkáte s ozbrojeným návštěvníkem. Jedná se problém, se kterým se zaměstnanci naší nemocnice poměrně často setkávají, ÚBKP se rozhodl vydat jakýsi návod, jak si v dané chvíli počínat. 

Naší nemocnici se podařilo nakoupit i simulátory pro výuku kardiopulmonální resuscitace a traumatické péče, trenažery pro výuku kanylace nebo resuscitační figuríny s monitorem a další. 

„Všechno je financováno z dotací Ministerstva zdravotnictví ČR, se kterým neúnavně bojujeme a snažíme se získávat pro naši nemocnici finanční podporu. Pro letošní rok byl rozpočet pro neinvestiční dotace pouze devět milionů korun na celou republiku. Nám se ale přesto podařilo z celkově šedesáti přihlášených institucí utržit nejvíce, a to konkrétně kolem jednoho milionu korun, z čehož jsme pořídili věci, které našim zaměstnancům pomáhají zvládat nelehkou každodenní práci. Rádi bychom tímto způsobem pokračovali, a proto uvítáme, když se nás nebudou váhat obrátit se svými konkrétními žádostmi,“ upozornil Libor Strkáč s tím, že v současné době čeká Útvar bezpečnosti a krizové připravenosti VFN na strategický dokument ze strany MZČR, který by měl obsahovat návrhy na vypisování a čerpání investičních dotací. Již nyní ale připravuje ve spolupráci s investičním oddělením nový projekt na vybudování bezpečnostního dispečinku, tzv. velín, který by rovněž mohlo pomoci zafinancovat Ministerstvo zdravotnictví ČR.

„Pro bezpečnost našich zaměstnanců jsme navíc ve spolupráci s Policií ČR naplánovaly školení prvosledových hlídek se zaměřením na znalost objektů VFN tak, aby v případě potřeby byla policie schopna poskytnout pomoc v co nejkratším čase,“ dodal Libor Strkáč.