Kdy a jak bude probíhat specializační vzdělávání pro obor „Radiologický asistent – Zobrazovací a ozařovací technologie v nukleární medicíně“?

Odpovídá Mgr. Markéta Novotná, vedoucí radiologická asistentka, Ústav nukleární medicíny 1. LF UK a VFN

Otevření specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicíny plánujeme nejdříve na jaře roku 2024, bude-li o toto studium dostatečný zájem. Vzhledem k tomu, že se nám podařilo akreditovat základní i všechny odborné moduly včetně praxí, je možné celé studium absolvovat v Ústavu nukleární medicíny. To je velká výhoda nejen pro radiologické asistenty z VFN, ale i pro kolegy z ostatních, převážně pražských a středočeských nemocnic. Zmíněný obor je nyní možné studovat pouze v Brně, Plzni a Českých Budějovicích. Přínosem pro studenty je moderní pracoviště UNM, které patří nejen k největším v republice, ale které zejména disponuje celou řadou konvenčních (SPECT) i hybridních modalit (SPECT/CT, PET/CT), plně vybavenou radiofarmaceutickou laboratoří a nabízí široké spektrum vyšetření v oboru nukleární medicíny. Základní modul je společný pro všechny specializační obory radiologických asistentů, tedy kromě nukleární medicíny i pro radiodiagnostiku a radioterapii. Tento základní kurz mohou tudíž absolvovat i radiologičtí asistenti, kteří se chtějí specializovat v radiodiagnostice nebo radioterapii. Teoretické části základního a dvou odborných modulů budou probíhat vždy týden. Součástí studia je také odborná praxe v celkové délce deseti týdnů, z toho dva týdny musí být na akreditovaném pracovišti.

Velkým problémem napříč celým radiologickým odborem je nedostatek radiologických asistentů a specialistů obzvlášť. Proto jsme se rozhodli, kromě odborných praxí radiologických asistentů v průběhu vysokoškolského studia, rozšířit nabídku i o možnost specializačního vzdělávání. Dalším krokem a mým přáním 😊 by bylo otevření vysokoškolského studia v rámci 1. LF UK (ať už základní Bc., nebo navazující Mgr.), ale to je běh na dlouhou trať.