Na urologii jsme otevřeli nové robotické centrum

Robotické operování je nutnou součástí portfolia moderního urologického pracoviště. Nově otevřené robotické centrum vybavené robotickým systémem da Vinci za téměř 80 milionů korun a operačním stolem v hodnotě přes tři miliony korun tyto požadavky splňuje. Zařízení se podařilo financovat pomocí evropského programu REACT-EU. Slavnostní přestřižení pásky a zahájení provozu robotického centra se uskutečnilo 6. prosince 2023 za účasti vedení VFN a Urologické kliniky. Součástí akce byl i tiskový brífink.

Robotický systém se používá na operace, které se dosud prováděly laparoskopicky. Současný trend urologické operativy, a obecně celé operativy, směřuje k miniinvazivním přístupům. Pracoviště, která volí tyto metody, jsou atraktivnější pro pacienty i jejich odesílající lékaře. „Musíme sledovat současné moderní přístupy, abychom drželi krok s dobou, pacienta operovali šetrněji, a přitom stejně kvalitně, a on si v případě potřeby našel cestu právě na naše pracoviště,“ uvádí prof. MUDr. Viktor Soukup, Ph.D., přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Výhody pro pacienta i operatéra
„Roboticky asistované výkony přinášejí vyšší preciznost a s tím spojenou menší náročnost operačního výkonu pro pacienta,“ zdůrazňuje profesor Soukup. Pacient má po zákroku menší bolesti, vyskytuje se u něj méně komplikací, jeho pobyt v nemocnici je kratší a urychluje se i doba rekonvalescence. Operatérovi pak přináší výhodu ve větší přesnosti pohybu nástrojů, odstranění třesu rukou a zvětšení obrazu, který je navíc ve 3D. „Celkově vede k výrazně přesnější a šetrnější práci s tkáněmi. Neodmyslitelnou výhodou je také ergonomie operování, protože u robotické konzole se může operatér pohodlně posadit a opřít, zatímco třeba klasické laparoskopické operování je výrazně fyzicky náročnější,“ vysvětluje MUDr. Vojtěch Fiala, FEBU, specialista
z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Simulace pohybu lidských rukou v těle pacienta
Robotický systém se skládá ze tří komponent. Zjednodušeně se jedná o věž s videořetězcem a generátorem energie, sloupem s robotickými rameny a ovládací konzolí. Všechny tyto komponenty jsou umístěny na jednom operačním sále. „Pacient je uveden do celkové anestezie, stejně jako při standardní laparoskopii se břicho naplní plynem a do břišní stěny se umístí takzvané porty o šířce osm milimetrů. Následně se k těmto portům zadokují robotická ramena a do nich se zavedou potřebné nástroje. Tato ramena s nástroji ovládá operatér z konzole pomocí systému joysticků a pedálů. Jeden z portů používá asistent,“ popisuje průběh zákroku MUDr. Michal Pešl, FEBU. Celé operační pole je možné vidět pomocí stereoskopického zobrazovacího kanálu.
Každý člen z týmu přítomného na sále (operatér, asistent, sestry, sanitáři) musí projít určitým typem školení pro danou pozici. „Na Urologické klinice VFN máme aktuálně tři certifikované konzolové chirurgy se zkušenostmi s robotickými operacemi, které jsme díky spolupráci byli schopni provádět během předchozích let v ÚVN v Praze,“ informuje přednosta kliniky prof. Viktor Soukup.

Nejvíce výkonů kvůli onkologickým nálezům
V současné době se pomocí robotického systému da Vinci provádí více než dvě stě typů chirurgických zákroků a speciálně v urologii se jedná o více než padesát typů zákroků. „Spektrum našich výkonů zůstává víceméně stejné, jen jich budeme schopni více dělat miniinvazivním přístupem. Důležité je, že naše pracoviště již nebudou opouštět pacienti, u kterých jsme diagnostikovali onemocnění a kteří dříve odcházeli jinam cíleně za touto technologií. Například u karcinomu prostaty šlo o 15 procent všech diagnostikovaných nádorů,“ ujasňuje plánovaný vývoj operativy přednosta kliniky. Systém může v zásadě fungovat nepřetržitě, nicméně v průběhu pracovní doby se počítá se dvěma až třemi výkony v plném provozu pět dní v týdnu. Navíc je v plánu přístroj sdílet s chirurgií a gynekologií.
„Největší procento urologických výkonů patří těm z onkologických příčin čili odstranění prostaty pro nádor (radikálním prostatektomiím), odstraněním nádoru z ledvin (resekcím ledvin), odstraněním močového měchýře (radikálním cystektomiím) a operacím ledvinné pánvičky pro poruchu odtoku moči (roboticky asistovaným pyeloplastikám),“ uvádí příklady MUDr. Fiala. Úhradu ze zdravotního pojištění přitom mělo dosud jen několik nosných výkonů, avšak od příštího roku se seznam hrazených výkonů rozšiřuje.

Výrobcem nově pořízeného robota da Vinci je společnost Intuitive Surgical, která je průkopníkem a lídrem na světovém trhu s robotickými systémy pro chirurgické obory. Výhradním distributorem robotických systémů da Vinci pro minimálně invazivní chirurgii v regionu České republiky, Slovenska a Polska je společnost Synektik. VFN financovala toto vybavení z evropského programu REACT-EU. Náklad na pořízení robotického systému da Vinci činil přesně 79 999 048 Kč včetně DPH a pořízení operačního stolu činilo 3 605 800 Kč včetně DPH.