„Skloubit moderní stavitelství a historii je pro mě vždy velkou výzvou,“ říká náměstek ředitele pro rozvoj a investice Ing. Václav Javůrek

Ředitel nemocnice prof. David Feltl jmenoval nedávno náměstkem nového Úseku investic a rozvoje Ing. Václava Javůrka. Jaké jsou jeho vize, zkušenosti nebo záliby? Rozhodli jsme se vám nového člena managementu VFN představit.

Odkud pocházíte? Jste z Prahy?

Jsem rodilý Jablonečák. Pocházím z Jablonce nad Nisou. V Liberci jsem studoval stavební průmyslovku a pak jsem se teprve přesunul do Prahy, kde jsem studoval ČVUT. A v Praze jsem už zůstal, jak už to bývá.

Co bylo vaší profesí, než jste byl jmenován do funkce náměstka ředitele pro rozvoj a investice?
Vždy jsem pracoval v oblasti stavebnictví. Začínal jsem jako projektant, pak jako technický dozor investora na stavbách a projektový manažer. Mým posledním působištěm byl retailový řetězec společnosti Globus, kde jsem měl na starosti celou oblast výstavby. To znamená nové investice, přestavby, projekční přípravu a správu. Součástí práce bylo i hledání energeticky úsporných opatření a optimalizace investičních i provozních nákladů.

Proč jste si vybral pražskou Všeobecnou fakultní nemocnici?
Váže se k tomu docela zajímavý příběh. S kolegy z bývalého zaměstnání jsem se bavil o tom, co je hlavní metou pro stavaře. Říkal jsem si, že pro mě by bylo krásné postavit most, divadlo nebo nemocnici. Asi po čtvrthodině, co jsem to vyslovil, se mi ozvali zástupci VFN s touto nabídkou. Neváhal jsem. Byl jsem připravený a věděl jsem, že mě to bude bavit. V oblasti zdravotnictví na pozici stavebního inženýra je to má první zkušenost a obrovská výzva, na kterou se moc těším.

Co od působení ve VFN očekáváte, jaké jsou vaše cíle a vize?
Mou vizí je, aby se z nového Úseku rozvoje a investic stalo svébytné profesionální oddělení, které bude zároveň plnohodnotným partnerem jednotlivým klinikám a pracovištím. Rád bych jim nabídl profesionální službu od A do Z a na jejich přání reagoval tak, jako by to byli moji klienti. Kromě profesionalizace úseku jsou to i jednotlivé projekty. Ať již větší, nebo i ty menší. Rozsahem, ne však významem. To vše s přihlédnutím na památkově chráněnou zónu, ve které se nacházíme. Skloubit trendy moderního stavitelství a historie tak, aby to pro pacienty fungovalo, jak má, vnímám jako opravdu velkou výzvu. Je to splnitelný cíl, a cestou k němu bude hledání toho správného kompromisu. Pro práci našeho úseku je nezbytné používat i nové trendy, nemine nás tak digitalizace, zprůchodnění a optimalizace vnitřních procesů.

Jsou nějaké konkrétní investiční akce, na které se těšíte?
Těším se na plánovanou strategickou investici, kterou je výstavba nového pavilonu. Pro mě je už obrovskou výzvou vlastní příprava, logistika přesunů jednotlivých oddělení a zachování plynulého nemocničního provozu bez jakéhokoli ohrožení. Samotná stavba je už jen třešničkou na dortu. Velmi se těším i na rekonstrukci Gynekologicko-porodnické kliniky. To bude další zajímavý projekt. Památky mě totiž opravdu baví a modernizace historické stavby nebo dostavba do areálu je pro mě zajímavější než stavba na tak zvané zelené louce.

Jaké jsou vaše koníčky? Máte rodinu?
Ano rodinu mám. Máme dva kluky, patnáctiletého a desetiletého. Bydlíme kousek za Prahou u Karlštejna. Mám to tam moc rád. Na koníčky už tolik času není, ale rád si udělám čas na výlety po okolí. Mezi mé záliby patří kolo a občas si zaplavu. Rád se poohlížím po nových trendech a řešeních v mém oboru.